maandag 23 januari 2012

Kind 44

Tijdens het regime van Stalin is Leo Demidov agent bij de staatsveiligheidsdienst. Hij gelooft dat de instandhouding van het politieke systeem alles rechtvaardigt; in zijn opleiding leerde hij dat een agent zich wreedheid eigen moet maken. Leo is zo slechts in staat om te denken als een Sovjet-aanhanger, totdat een zoontje van een collega vermoord langs de spoorbaan wordt gevonden. De autoriteiten besluiten dat het een ongeluk is.

Al spoedig blijkt dat in Rusland een seriemoordenaar actief is. Leo wil hem vinden ondanks de tegenwerking van de autoriteiten. Gaandeweg ontdekt Leo dat het regime op leugens gebaseerd is. Samen met zijn vrouw Raisa ondergaan ze op hun zoektocht de martelingen die hijzelf ook uitvoerde. Het verhaal is losjes gebaseerd op de moorden van Andrej Tsjikatilo; een seriemoordenaar die actief was in Rusland van 1978 tot 1990.

Kind 44 is een thriller met inhoud. Het boek heeft niet alleen een spannend plot maar je komt ook veel te weten over hoe het dagelijks leven voor mensen er in de Sovjet-Unie uit zag ( beangstigend ). Tegenwoordig zie je in de winkels hele kasten volstaan met de titel ‘literaire triller’. Niet elk boek verdient deze titel maar Kind 44 wel. Interessant aan dit boek is ook de hoofdpersoon, Leo. Hij werkt voor de staatsveiligheidsdienst en heeft in zijn carrière veel ( onschuldige ) mensen gearresteerd en naar werkkampen gestuurd. Of erger. Maar naarmate het boek vordert krijg je toch een zekere sympathie voor de man. 

Of je nu houdt van ijzersterke thrillers of historische romans; dit boek is echt een aanrader. Ik kon zelf niet meer stoppen met lezen en de personen hebben nog een paar dagen in mijn hoofd rondgespookt. Er is ook een vervolg verschenen op dit boek; Kolyma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten