woensdag 8 februari 2012

De mooiste...

Historische romans. Ik lees heel graag historische romans. Vooral verhalen die zich afspelen in de 20ste eeuw. Mijn voorkeur gaat ook uit naar boeken die zich niet in Nederland afspelen. Ik vind het juist interessant om te lezen over andere landen. In geschiedenislessen op de middelbare school heb je de 20ste in Nederland vaak al behandelt en door te lezen over andere landen leer je daar ook weer van.

Hier een top 4 van mijn favoriete historische romans ( in willekeurige volgorde ):


Het Winterpaleis
De 16-jarige Georgy Jachmenev redt in 1916 het leven van een neef van de tsaar door in de baan van de voor hem bestemde kogel te springen. Hij wordt als held behandeld en wordt de persoonlijke lijfwacht van de zoon van de tsaar, Alexei Romanov. Als oude man kijkt Georgy terug op zijn leven, op het moment dat zijn vrouw dodelijk ziek is en spoedig zal sterven. Hij beschrijft het leven aan het Russische hof, de ineenstorting van het autocratische regime, zijn ontmoetingen met de keizerlijke familie en anderen waaronder Raspoetin, zijn liefde voor prinses Anastasia, zijn vlucht naar Parijs en verhuizing naar Londen en zijn huwelijk met de eveneens Russische Zoya.

Dagboek van een Geisha
Arthur Golden vertelt in dit aangrijpende liefdesverhaal over het leven van Sayuri, een van Japans meest gevierde geisha's. Het verhaal begint in 1929, in een vissersdorpje, op het moment dat Sayuri's leven een dramatische wending neemt. Haar moeder is ziek, haar vader oud en versleten. Door een bizar ongeluk trekt ze de aandacht van de rijkste man van het dorp, die haar vader weet over te halen zijn acht jaar oude dochter aan een geishahuis in Kyoto te verkopen.

In het decadente hart van Kyoto maakt Sayuri zich de vaardigheden van een geisha eigen. Achter een façade van luxe wordt zij met harde hand opgeleid in de kunst van het verlokken en vermaken van machtige mannen.



Winter in Madrid
Het Spanje van 1940 is verscheurd: de burgeroorlog van 1936-1939 heeft een berooid land achtergelaten, de overwinning van Franco's fascisten en monarchisten vormt de inleiding tot bloedige vervolgingen van hun communistische en republikeinse tegenstanders, en Hitler probeert Franco over te halen aan zijn zijde deel te nemen aan de Tweede Wereldoorlog. In die context wordt Harry Brett vanuit Londen naar Madrid gestuurd om zijn voormalige vriend Sandy Forsyth te bespioneren: er bestaat gerede kans dat Forsyth op een goudmijn is gestuit die de Spaanse oorlogsreserves kunnen gaan spekken. Maar in Madrid ontmoet Harry nog meer oude bekenden, zoals Forsyths vrouw Barbara Clare, die bezig is met een levensgevaarlijk plan om een communistische vriend van haar uit een gevangenenkamp te bevrijden.
Parijs, 1937. Andras Lévi, een Hongaars-joodse architectuurstudent, arriveert met één koffer, een studiebeurs en een mysterieuze brief die hij heeft beloofd af te leveren bij een onbekende vrouw. Rond dezelfde tijd gaat zijn oudere broer geneeskunde studeren in Italië en sluit zijn jongste broer zich aan bij een theatergezelschap. Hoopvol beginnen zij aan hun nieuwe levens. Maar de tijden zijn aan het veranderen. De naderende oorlog maakt het voor de broers steeds moeilijker om een normaal leven te leiden. Julie Orringer neemt de lezer mee naar het Hongaarse dorpje Konyár, naar de opera van Boedapest, naar het artiestenleven van Parijs en uiteindelijk naar de keiharde overlevingsstrijd in de werkkampen.

De schaduw van de wind
In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar deze geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen.
Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven door een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver. En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten